Дърва за огрев

  Не винаги е подходящо да сравнявате отоплението на къща с печка и електричество или газ, тъй като печката допълнително създава атмосфера на комфорт и уникален семеен уют.

  Въпреки това, за да използвате ефективно възможностите на печката, трябва да сте запознати с дървото. Не всички дървесни видове са еднакво добри за камина, има много нюанси, които значително усложняват избора на дърва за огрев за печката.
  Дърва за печка се избират според топлопредаването, като основните им критерии са интензивността и продължителността на горенето. Желателно е дървото да гори с по-малко дим и да оставя след себе си минимум пепел и сажди.

Кои видове дърва за огрев НЕ са препоръчителни?

Иглолистни дървета:

  Голям брой смоли са включени в състава на иглолистната дървесина. Следователно при изгаряне се отделя голямо количество дебел, тъмен дим, както и значително количество сажди, които залепват по тръбите и стените на комина и по този начин печката започва да връща пушека.

  Използването на иглолистни дървета за отопление на домовете не е оптимално решение. Ако няма друг избор, трябва да изсушите дървото, докато влагата се изпари напълно.

 Видове дърва за огрев, които са препоръчителни.


  Дъб
- Експертите отдавна отбелязват дъбовите дърва за огрев като дърво с почти максимален топло пренос. В същото време изгарянето на дъб отнема много време, което може значително

да намали консумацията на трупи. Тези характеристики на дъба се дължат на плътната му, твърда структура.

  Бук - Буковата дървесина е една от най-популярните дърва за огрев, тя гори много дълго и много тихо и има много висока калоричност. 1 кубичен метър осигурява 2100 кВтч топлинна енергия, което е едно от най-големите количества от всички домашни гори.


  Съхранение:
  По време на съхранението дървесината не трябва да бъде изложена на дъжд, сняг или слънчева светлина. Стаята, в която се съхраняват дървата, не трябва да се отоплява.

Препоръчително е, дървата да са с влажност не повече от 20%. Важно е да се предотврати намокрянето на големи обеми дърва за огрев. По-добре е да премахнете мокрите трупи, ако няма начин бързо да ги изсушите. Също така е необходимо да се остави малка празнина между съединителите на дърва за огрев, така че да се извършва циркулация на въздуха. Ако това не бъде направено, дървата за огрев ще започнат да се влошават.